De meeste mensen zijn wel bekend met de gevaren van asbest maar hoe zit het precies? Asbest is een natuurlijk materiaal wat in de vorige eeuw veel gebruikt werd als bouwmateriaal. Onder andere als isolatiemateriaal in muren en vloeren, en ook op daken waar asbest vaak voorkomt tegenwoordig. Asbest is aan de ene kant een goed bouwmateriaal, omdat het isoleert en ook brandwerend is, het slijt bovendien ook niet snel. 

Waarom is asbest dan schadelijk?

Pas later kwam men erachter dat asbest echter gevaar kan opleveren voor mensen. Wanneer de vezels van asbest worden ingeademd. Wanneer je in aanraking komt met asbest of het signaleert in of rondom een gebouw, is het daarom altijd verstandig om contact op te nemen met een bedrijf dat de asbest kan verwijderen.

Verwijder asbest niet zelf

Het is allereerst belangrijk om te zeggen dat het niet verstandig is om zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van asbest. Vooral wanneer het verwijderd wordt kunnen de vezels vrijkomen, wanneer deze vezels ingeademd worden kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom verstandig om zo weinig mogelijk in aanraking te komen met asbest. Een professional zal ook speciale kleding dragen tijdens het asbest verwijderen.

Inventariseer de aanwezigheid van asbest

Wat je zelf kan doen, of samen met het bedrijf dat je inschakelt, is het inventariseren van de schade. Op welke plekken bevinden asbest zich en kan het eenvoudig verwijderd worden? Na de inventarisatiefase ontvang je een voorstel van het bedrijf om over te gaan tot het verwijderen van de asbest. In sommige gevallen is het probleem echter zo groot dat je moet kijken naar volledige asbest sanering.