Raam rolhorren worden veel gebruikt om tijdens de nachtelijke uren de zoemende insecten buiten te houden. Muggen kunnen een plaag zijn wanneer we willen slapen. Het is een heerlijke gedachte dat je weet dat er geen insecten door het raam naar binnen kunnen komen als je gaat slapen. Een hor houdt de insecten tegen, maar je kunt wel profiteren van de koele lucht die erdoor komt. Er zijn meerdere materiaalsoorten die voor rolhorren gebruikt kunnen worden. Door een fijnmazige insectenwering te gebruiken, kunnen muggen, vliegen en andere insecten niet naar binnen komen. Het is zelfs mogelijk om een fijn gaas te gebruiken dat ook het stuifmeel buiten houdt. Hierdoor kunnen personen, die allergisch zijn voor het stuifmeel, ook rustig slapen. Een hor voor de ramen is de oplossing voor personen die last hebben van hooikoorts.

Een hor

Met een hor sluit je het raam af met gaas. Een hor werd eerst gemaakt van een houten frame dat in het kozijn kon worden geklemd. Het gaas werd met kleine spijkertjes op het frame vastgemaakt. Het was belangrijk dat het frame van de hor in het kozijn kon worden geklemd. Er mocht geen speling tussen zitten, omdat de insecten anders door de kleine ruimten konden komen. De koele buitenlucht kon heerlijk naar binnenkomen, terwijl de insecten werden buitengehouden.

De soorten horren

Er zijn meerdere soorten horren die gebruikt kunnen worden om de insecten en het stuifmeel buiten te houden.


Een voorzet hor

Deze voorzet hor is de goedkoopste oplossing. Het wordt gemaakt door profielen in het verstek te zagen en daarna aan elkaar te maken. De voorzet hor kan door scharnieren in het kozijn worden vastgemaakt.


Een hor voor draaikiepramen


Voor een draaikiepraam kan een inklem hor worden toegepast. Deze wordt toegepast wanneer een gewone inzet hor niet gebruikt kan worden. Door roestvaststalen klemmen kan hij worden bevestigd. De klemmen zijn zeer dun, zodat het raam gemakkelijk kan openen en sluiten.

Een raam rol hor

Tegenwoordig worden bij een raam, om de insecten buiten te houden, gebruik gemaakt van een raam rol hor. Het is de ideale oplossing voor draairamen, kiepramen, dakramen en schuiframen. Een raam rol hor kun je aan de binnenzijde en aan de buitenzijde vastmaken. Door gebruik te maken van gaasrunners en goede geleiders is het gaas wind- en tocht vast. Het voordeel van een raam rol hor is dat, als het eenmaal is bevestigd, het altijd kan blijven hangen. Tegenwoordig kan iedereen een raam rol hor aanbrengen. Er zijn geen schroeven voor nodig. De kwaliteit van het materiaal die bij een raam rol hor voor de cassettes en geleiders wordt gebruikt, is groot. Daardoor gaan ze lang mee. Het terugloopmechanisme bij een raam rol hor zorgt ervoor dat het gaas geleidelijk wordt opgerold in de cassette. Hij neemt praktisch geen ruimte in en zal daardoor ook niet snel in de weg zitten. Het is de beste oplossing om muggen, stuifmeel en ander ongedierte tijdens de nachtelijke uren buiten te houden.