Een kleine groep huishoudens in Nederland mag zich gelukkig prijzen met een eigen zwembad. In de winter heb je het meeste voordeel aan een verwarmd binnenzwembad, maar een buitenzwembad is ook zeker geen overbodige luxe. Vooral in de zomer is een buitenzwembad een werkelijke verademing, je kunt simpelweg een paar stappen naar buiten doen voor de beste verkoeling die er is: een duik in semi-koud water. Bijna elke zwembadeigenaar, en in het bijzonder de bezitters van buitenzwembaden, dienen hun zwembad schoon te houden. Hiervoor zijn veel verschillende manieren, elk verschillend van prijs en complexiteit.

De makkelijkste manier om je zwembad schoon te houden, is door gebruik te maken van een zwembad filter pomp. Deze pomp neemt een hoop werk uit handen, en zorgt er eigenlijk voor dat alles automatisch gebeurt. Een zwembadpomp is een pomp die zelf aanzuigend is, wat hem perfect maakt voor het circuleren en filteren van het zwembadwater. Veel ‘gewone’ waterpompen zijn niet bestand tegen het agressieve chloor wat zich bijna altijd in zwembadwater bevind. Een zwembadpomp is hier speciaal voor ontwikkeld en zal dus ook niet ten onder gaan aan dit chemische stofje.

De zwembadpomp heeft twee aansluitingen, een aanzuigaansluiting en een persaansluiting. Via de aanzuigaansluiting komt het water de pomp binnen, waarna het langs speciaal filterglas en -zand weer haar weg naar de persaansluiting vervolgt. Vanuit deze aansluiting verlaat het water de pomp terug het zwembad in.

Wanneer je niet weet welke tuinpomp geschikt is voor jouw zwembad, is er een richtlijn waaraan je kunt weten welk vermogen je nodig hebt. Het is verstandig om de totale inhoud van het zwembad in 4 uur rond te kunnen pompen. Dit betekent dat u de afmetingen van uw zwembad met elkaar vermenigvuldigd, waarna u het aantal kubieke meter hebt. Nu u dit weet, kunt u een pomp uitkiezen die genoeg m3 per uur rondpompt om het totale aantal kubieke meters in 4 uur te realiseren.