Vinylcoatings hebben patronen die steeds dichter bij hout komen te liggen. Maar ze kosten veel minder. Dus het is de moeite waard om ze te leren kennen…

Vinylvloeren zijn kampioenen op het gebied van installatiesnelheid, reinigingsgemak en thermo-akoestisch comfort. Ze zijn een goed alternatief voor degenen die graag een nobel materiaal zouden willen hebben – zoals hout en marmer – maar een kleiner budget hebben. Ook al vertoont het niet precies dezelfde textuur, de patronen misleiden het oog.

Waar zijn vinyl coatings van gemaakt?

Vinyl wordt geproduceerd met vinylhars, bijna altijd gerecycled. Het oppervlak is gestructureerd en gestempeld om andere afwerkingen na te bootsen.

Komt het al bij de behandeling?

Ja, de vinyllaag verlaat de fabriek en wordt beschermd door polyurethaanhars, dat tijdens het installatieproces van de vloer met was moet worden aangebracht.

Wat zijn je kwaliteiten? Hoe zit het met je zwakheden?
Het belangrijkste voordeel is de eenvoudige, snelle en schone installatie. De goede geluidsabsorptie vermijdt de karakteristieke aanraking van andere coatings. In de hitte worden ze niet warm als tapijten en in de winter zijn ze gezelliger dan keramiek.

Bovendien vervormen of verwijden ze zich niet. Het nadeel is dat ze juist omdat ze flexibel zijn, een zeer goed voorbereide basis nodig hebben: elke imperfectie kan de geïnstalleerde vloer markeren.

Wordt de plaatsing altijd op dezelfde manier gedaan?
Nee, alles hangt af van de vorm van de coating, omdat deze, afhankelijk van het model, in platen, linialen of dekens kan worden geleverd.

Elk type vereist een plaatsing, over het algemeen zitten de platen vanuit het midden van de omgeving tot aan de uiteinden. De linialen volgen de uitlijning van een van de muren en de dekens zijn afhankelijk van de geplande indeling.

Traditioneel worden ze allemaal verlijmd met specifieke lijmen, geleverd door de fabrikant. Een van de laatste nieuwigheden is echter de vinyl liniaal met fitting, die de lijm in de installatie overbodig maakt.

Waarop moet worden gelet vóór de installatie?

De ondergrond moet stevig, droog en vlak zijn, met een lage poreusheid en glad. Een ervaren installateur is in staat om de condities van de basis te evalueren en een eventuele correctie aan te geven.

Voor het coaten wordt een egalisatiemiddel aangebracht, bestaande uit een mengsel van cement en PVA-lijm, dat het oppervlak voorbereidt op het aanbrengen van de lijm.

Kan ik ze in keukens en badkamers gebruiken?
Alleen als u hiervoor lijnen vinyl en specifieke lijmen kiest, omdat in een natte omgeving de gebruikelijke vinylcoatings meestal loslaten, vlekken en belletjes vormen vanwege het water dat infiltreert.

Wat voor soort plinten moet ik aandoen?
Het is mogelijk om de coating in stroken te snijden en deze op de omtrek van de omgeving aan te brengen, zoals bij keramiek het geval is.

Andere opties zijn houten en geëxpandeerde polystyreen modellen. Als de vloer er houtachtig uitziet, vermijd dan een tweede houtpatroon en geef de voorkeur aan een witte plint.

Hoe is het onderhoud?
De polyurethaanlaag van de vinylcoatings laat geen impregnering van vlekken toe.
Voor het dagelijks onderhoud volstaat een eenvoudige bezem of een wisser met een licht bevochtigde doek om schoon te maken.
Gebruik voor de diepste reiniging een neutraal reinigingsmiddel. Als u meer glans aan de vloer wilt geven, kunt u de vloer in de was zetten.

Bron: atmyhome.nl